Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sorozatgyilkosok blogja

KillerGoth

KillerGoth

Méreginjekció Amerikában - kíméletes vagy kegyetlen?

2016. július 06. - Jack Hate

A méreginjekció egy gyakori kivégzési módszer az USÁ-ban és Kínában, illetve a halálbüntetés eltörléséig a Fülöp-szigeteken.

Már 1888-ban felmerült egy effajta módszer ötlete, de akkor elvetették, és a villamosszéket vezették be helyette. Az 1950-es években Nagy-Britanniában újra szóba került, de akkor sem kezdték el alkalmazni, s a britek a halálbüntetés eltörléséig megmaradtak az akasztás módszerénél.

Az Egyesült Államokban 1972-ben eltörölték a halálbüntetést. Addig még a legtöbb helyen a villamosszéket alkalmazták, bár több helyen lehetett választani a gázkamara általi halált is. (Kaliforniában mindvégig a gázkamrás módszernél maradtak.)

1976-ban visszaállították ezt a fajta büntetési módot, de akik '72-ben kegyelmet kaptak, nem kerültek vissza a halálsorra. Ám a sok balul sikerült villamosszékes kivégzés miatt újból felmerült a halálos injekció gondolata. Oklahoma állam fő orvosszakértője kifejlesztett egy módszert, amit mind a mai napig alkalmaznak. Az első méreginjekciós kivégzésre 1977-ben került sor. Azóta legtöbbször különösen súlyos gyilkosságok esetén alkalmazzák, csak nagyritkán katonai és kémtörvények megsértéséért.

sq_lethal_injection_room.jpg

Az általános protokoll szerint az elítéltet nem sokkal az utolsó vacsora és elkésszel való beszélgetés után bekísérik a kivégzőkamrába. Ennek a teremnek az egyik falán egy hatalmas ablak van, melyen keresztül a túloldali szobában levő emberek végig nézhetik a kivégzést (ezek az emberek az áldozatok, illetve a halálra ítélt családtagjai, illetve a sajtó képviselői). Az etlítéltet egy ágyhoz szíjjazzák, majd a kivégzőtiszt megkérdezi tőle, mik az utolsó szavai (ezt egy mikrofonon keresztül halják a másik szobában lévők is). Miután elmondta, bekenik a karjait alkohollal, majd bevezetik a vénájába az injekciós tűt, ami összeköztetésben van egy géppel, az pumpálja a mérgeket az elítélt szervezetébe.

Elsőként nátrium-pentotált adagolnak a delikvens ereibe, mely eszméletvesztést okoz. Ez az anyag 45 perc elteltével halált okoz, de addig még két mérget beadnak az elítélt. A második lépés a tubocurarin-klorid befecskendezése. Ez izombénuláshoz és fulladáshoz vezet. Így hősünk ár teljesen magatehetetlen, amikor beadják a harmadik, egyben utolsó szérumot. Ez a kálium-klorid, mely szívleállást okoz.

Ez a három lépcsős protokoll azért szükséges, hogy enyhítse az elítélt, illetve a tanúk fájdalmát.

A mérgeket a fegyházak korábban nagy európai gyógyszergyáraktól szerezték be. Ám ezeknek a cégeknek az anyaországában tilos a halálbüntetés, ezért a vállalatok megtagadták a kivégzésekre használt anyagok eladását. Az USA bajban volt, hiszen az ő országukban nincsenekilyen vállalatok. Ezért a börtönök különböző zugpatikákból (olyan gyógyszertárak, melyek létezése nem lett jóváhagyva orvosilag) szerezték meg a kivégzésekhez használt mérgeket. De mivel ezek a patikák általánosan nem érdekeltek az intravénás termékek forgalmazásában, a nátrium-petrotált le kellett cserélni egy másik anyagra, a midazolanra. Ez a szer azonban alkalmatlan a feladatra, mivel nem képes kómába ejteni a delikvenst. Alkalmazták Ohióban, Arizonában és Oklahomában, de az elítéltek nem veszítették el eszméletüket, hanem kétségbesetten kapkodtak levegő után. Ez óriási vitákat okozott országszerte.

Egy másik probléma is felmerült. Amerikában törvény tiltja a diplomás orvosi személyzet részvételét a kivégzéseken, ezért ún. kivégzőtisztek (a börtönőrök közti legmagasabb rang) hajtják végre a halálos ítéleteket. Ám ezek az emberek nincsenek kellően felkészítve sem az intravénes készítmények beadására, sem az emberölés lelki következményeire. Pár hét után sokuk feladja, s másra ruházza a feladatot, aki még annyira sincs felkészítve. Szinte minden kivégzőtiszt orvosi segítséget kér, eggyikük elmondása szerint "egy sorozatgyilkost lát, amikor tükörbe néz". Arról nem is beszélve, hogy megfelelő képesítés híjján a tisztek nehezen találják meg az elítéltek vénáját. Volt olyan elítélt Ohióban, akibe 11-szer szúrták bele az injekcióstűt, de mégis életben maradt, és jelenleg is siralomházban van.

Több államban (pl. Alabama, Florida) a halálos injekció helyett az elítélt választhatja a villamosszéket, vagy kevés helyen (pl. Arizona, Mississippi) a gázkamrát is. Kalifoniában egyedülálló módon a gázkamra az egyetlen alternatíva. A Kínai Népköztársaságban az injekció helyett lehet a golyó általi halált is kérni.

Egy szó, mint száz, rengeteg érv merül fel a méreginjekció, illetve a halálbüntetés mellet vagy ellene. Bár legtöbbször az injekció egy komplikáció mentes módszer, szóbe került egy új módzser kifejlesztése is. Akárhogy döntenek, Magyarországon nem zavar sok vizet, hiszen nálunk 1990-ben eltörölték a halálbüntetést.

A bejegyzés trackback címe:

https://killergoth.blog.hu/api/trackback/id/tr128869826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása