Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sorozatgyilkosok blogja

KillerGoth

KillerGoth

A nagy gazdasági világválság leghírhedtebb bűnözői

2016. szeptember 24. - Jack Hate

"A szükség törvényt bont!" tartja a mondás. Ez különösen igaz volt az 1929 és '33 közötti, hírhedt időszakra. Akkoriban rengeteg ember vállalta a bűnözést is, csak hogy megéljen. Most kiválogattuk a nagy gazdasági világválsáb legismertebb bűnözőit.

A Barker-Karpis banda

fredmugshotsm_medium.jpgalvin_karpis.jpg

A bűnszövetkezetet 1931-ben alapította Fred Barker (bal) és Alvin Karpis (jobb). Mindketten megrögzött bűnözők voltak, akik a börtönben ismerkedtek meg egymással. A legendák szerint azonban sosem ők voltak az igazi főnökök, hanem Fred matriarchatikus anyja, Arizona Barker mama. 1932-ben csatlakozott hozzájuk Arthur "Doc" Barker is, Fred fivére.

A trió főleg bankrablásokkal foglalkozott, de 1933 nyarán áttértek egy jóval jövedelmezőbb üzletágra; az emberrablásra. Két ember elrablásából összesen 300 000 dollárhoz jutottak, mai akkoriban irtózatosan nagy összegnek számított. Közben áttették székhelyüket a Minnesota állambeli St. Paulba. Bűncselekményeik közben a csoport összesen nyolc embert megölt, köztük öt rendőrt, egy civilt, egy bandatagot, és Barker mama egyik barátját.

Ám 1935-ben vége lett a nagy kalandnak.  Arthur Barkert letartóztatták, és életfogytiglani börtönre ítélték. Az Alcatrazba került, ahol lelőtték egy szökési kísérlete során. Alvin Karpist is életfogytiglani börtönre ítélték, de később kiengedték és kiutasították Kanadába. Fred Barkert és a mamát 1935. január 16-án egy tűzharc során megölték.

Bonnie és Clyde

3248806_highres-crop.jpg

Bonnie Parker és Clyde Barrow 1930 januárjában találkozott először. A férfi már akkor bűnöző volt, és az első randevún tartóztatták le többrendbeli fosztogatásért és autólopásért. Két évre ítélték, de Bonnie egy pisztolyt csempészett be neki a börtönbe, amivel szerelme meg tudott szökni. Így kezdődött közös történetük.

A páros néhűny másik emberrel karöltve autólopásokat, bankrablásokat és gyilkosságokat követtek el. Legnagyobb fogásuk 500 dollár volt, amit hamar el is vertek. Bár a válságban élő amerikai társadalom hősként tisztelte őket, a csapat nem volt valami tisztességes: Összesen 13 emberrel végeztek, köztük 9 rendőrrel. Nem is voltak olyan romantikus figurák, mint azt sokan hiszik róluk, mivel mindketten sántítottak (Clyde baltával vágatta le két lábujját, hogy kiengedjék a börtönből, Bonnie lábára pedig sav fröccsent egy szökésük során).

Érdekes, de a páros kapcsolatba került két másik, nagyon veszélyes bűnözővel is. Az egyikük Raymond Hamilton bankrabló volt, akit Clyde eléggé megkedvelt néhány közös ügyük során. Raymond húga, Margie Zeglen  pedig segédkezett Barrow-ak egy rendőr megölésekor. Később a nő kocsmát alapított, lelőtte két férjét és majdnem megölte az egyik vendégét is.

Ám a szerelmesek ámokfutásának tragikus vége szakadt. A nyomozók 1934. május 23-án megtalálták őket lopott autójukban, és szitáváv lőtték őket. Temetésüükön sokan lelopkodták koporsójukról a virágszirmokat, hogy legyen valamiféle ereklyéjük a "hősökről". Bűntársaik mindannyian börtönben, vagy temetőben végezték (kivéve Margie Zeglen, ő nem fizetett meg bűneiért).

Eva Coo

 eva-coo-1.jpg

Eva Coo az alkoholtilalom idején egy jól menő zugkocsmát, A kis Eva bárját vezetett New York államban. A nő a rendőrséget is a zsebében tartotta, cserébe nőket és alkoholt adott nekik. Ám a gazdasági világválság tönkretette az üzletet. Akkoriban sok nőt végeztek ki azért, mert életbiztosítást kötöttek valakire és megölték az illetőt. Az elkeseredett Eva úgy döntött, hogy lemásolja a módszert.

Életbiztosítást kötött a kocsmája szellemi fogyatékos, alkoholista gondnokára, az 52 éves Harry Wright-ra. Megkérte egy másik alkalmazottját, a hűséges Martha Cliftet, hogy segítsen neki a gyilkosságban. Az el is vállalta az ügyet, a nyereségből való részesedésért cserébe. 1934. június 14-én kivitték Harry-t egy elhagyatott vidékre, ahol Eva leütötte őt egy fakalapáccsal, Martha pedig áthajtott rajta egy autóval. Balesetnek álcázták a bűncselekményt, mert így az eredeti összeg dupláját kapták volna.

Ám amikor Mrs. Coo elment beváltani az összeget, a biztosítási ügynöknek szemet szúrt a nő izgatottsága. Hívta a rendőrséget, akik elrendelték az áldozat újraboncolását. Lelelplezték a gyilkosságot, és Martha Clift mindent beismert. Ő 13 év börtönnel megúszta, de Eva Coo-t halálra ítélték. 1935. június 27-én végezték ki villamosszékben. Utolsó szavai ezek voltak: "Viszlát kedveseim!"

A Petrillo fiúk

6eaf9abe13137fdace450fa6285cd443.jpg

Herman (bal) és Paul (jobb) Petrillo Olaszországból vándoroltak be Philadelphiába. Paul szabóságot nyitott, és nagyon sikeres volt, Herman pedig biztosítási csaló és hamisító volt. Aztán jött a válság, és tönkretette Paul üzletét. A férfi megfogadta fivére tanácsát, és áttért a bűnözés irányába.

A páros elkezdett fekete mágiával foglalkozni. Bájitalt árultak babonás asszonyoknak, amiről azt állították, hogy jó útra téríti bajkeverő férjeiket. Arra is rávették vevőiket, hogy kössenek ééletbiztosítást a férjükre. A bájitalban azonban arzén volt, és a férfiak sorra meghaltak, Petrillóék pedig részesedést kaptak a biztosítási pénzekből. Lefizették a biztosítási ügynököket, az orvosokat és a temetkezési vállalkozókat is, hogy tartsák a szájukat.

Legalább harminc férfi hatl meg a csoport kezétől, de az áldozatok száma a százat is meghaladhatja. A szervezet rengeteg pénzt mozgatott, így terjeszkedtek New Yorkban, New Jersey-ben és Delawere-ben is.  A legtöbb nő csak egy férjet ölt meg, kivéve két elkövetőt. Az egyikük, Rose Carina Paul pénztárosa volt, így ismerte főnöke trükkjeit. Ő többször is férjhez ment, de rendre megölte a férjeit. A másik, Maria Favato először csak az első férjét akarta megölni, aki bántalmazta. Ám a pénzéhsége miatt ő is sorozatgyilkossá vált, és még a mostohafiát is meggyilkolta, valamint segített Petrillóéknak elkészíteni a "bájitalt". Mindkét nő meggazdagodott a bűncselekmények által.

Ám az üzlet öt év után lelepleződött, mivel az utolsó gyilkosságuknál Herman megszegte a szokásos sémát. Petrillóék mindent beismertek, ennek ellenére villamosszékbe küldték őket. Maria Favato életfogytiglani börtönt kapott, akárcsak sok más nő a csoportban. Rose Carinát, aki nagyon jó ügyvédet fogadott, felmentették.

A bejegyzés trackback címe:

https://killergoth.blog.hu/api/trackback/id/tr9611740599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vierre_ 2016.09.25. 21:51:25

A téma és a blog témaja rendkívül érdekes, de tessék már tisztességesen fogalmazni és írni. Borzalmas elütések és fogalmazási problémák tarkítják az írást. Nagyobb odafigyeléssel...
süti beállítások módosítása