A sorozatgyilkosok blogja

KillerGoth

Egy bukott rockzenész, egy erőszakoló kamaszlány és egy gyilkos anya - A Sid Vicious-sztori

2017. július 20. - Jack Hate

A Sex Pistols basszusgitárosa, Sid Vicious a rock 'n' roll történelmének legellentmondásosabb figurája. Habár zenészként egyáltalán nem lett felejthetetlen, de botrányhősként örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. Élete tele van sötét foltokkal, mint a drogok, az öncsonkítások és a gyilkosságok. Azonban rövid élete legtöbb részét továbbra is rejtély.

A rocklegenda Sid Vicious 1957. május 10-én született Angliában, John Ritchie néven. Az anyja, Ann McDonald még kisbabaként Ibizára vitte, az apja pedig magukra hagyta őket. Ezután anya és fia visszaköltöztek az Egyesült Királyságba. Kentben Ann megint férjhez ment, de az új férj fél év múlva meghalt rákban. Ann ezután egy bérleménybe költözött egy olyan lépcsőházba, amelyet kifejezetten drogosoknak tartottak fenn. Ann, hogy megszerezze a lakást, elkezdett drogozni, és rövidesen már heroinfüggő volt. A kis John rendszeresen tanúja volt annak, ahogy az anyja belövi, illetve túladagolja magát. Ez a gyerekeknek sokszor nagyon erős trauma, és gyakran követendő példát látnak az ilyenfajta viselkedésben. Siddel is ez történt, és kamaszként ő is rákapott a drogokra.

bob-gruen-sid-vicious-usa-1978.jpg

A 17 éves Johnny rengeteget kóborolt London utcáin, köztük az akkor még kevésbé ismert SEX boltban. Itt árulták a legújabb, legmenőbb ruhákat. Bőrdzsekik, farmerek, bakancsok, ilyenek. Itt simerkedett meg John Lydonnal (művésznevén Johnny Rotten), Chrissie Hyndeval és a SEX társtulajdonosával, Malcolm McLarennel is. John Ritchie és Hynde összeálltak, és megalapították a Pretenders. Hynde-nak azonban tervei voltak a kamaszfiúval, és bár a lány öt évvel volt nála idősebb, rá akarta venni a fiút, hogy lépjen vele álházasságba, hogy munkaengedélyt kapjon

Ekkoriban kapta a "Sid Vicious" nevet is. John Lydon hörcsögét Sidnek hívták, és a kisállat megharapta Johnny-t. A srác így kiáltott fel: "Sid is really vicious!" ("Sid tényleg elvetemült") Lydon tanúja volt a jelenetnek, és ő kezdte el Johnny-t Sid Viciousnek szólítani. Így lett "Elvetemült Sid".

punks_01_sidvicious_ft_dennismorris.jpg

Miután a Pretenders feloszlott, Vicious és Lydon utcazenészként kezdtek dolgozni. Sid csörgődobon játszott, de az emberek állítólag csak azért fizettek neki, hogy hagyja végre abba.1976-ban Sid elkezdett dobolni a The Flowers of Romance együttesek koncertjein. Állítólag Sid majdnem a két banda énekese lett, de végül nem ment el a meghallgatásra.

Míg Sid kipróbált mindenféle hangszert (nem mintha bármelyikkel is befutott volna), Lydon egy feltörekvő punk rock banda, a Sex Pistols énekese lett. A banda megfogalmazta a brit fiatalság lázadását és monarchia-ellenességét, ez pedig igen népszerűvé tette a fiatalok körében. Ehhez persze hozzájárult a manager, Malcolm McLaren marketingtehetsége. Tudta, milyen zenészeket akarnak a fiatalok, és ezt meg is adta nekik. Fiatal, jóképű, lázadó rockereket akart, akik - lehetőleg - tudnak zenélni. Utóbbi nem volt muszáj.

Amikor Glenn Matlock, a banda basszusgitárosa 1977 februárjában otthagyta az együttest, Lydon (aki ekkor már a Johnny Rotten nevet használta) és McLaren úgy döntöttek, hogy Sid éppen megfelel a helyére. Az hamar kiviláglott, hogy Vicious nem a világg legjobb gitárosa, de mivel a lányok és a punkok is imádták, megfelelt a célra. A fiú nagyon vad és karizmatikus volt, és rengeteg rajongót hozott a Sex Pistolsnak. McLaren szerint ha hamarabb találkozott volna Siddel, ő lett volna az együttes frontembere. Sid kirohanásai a színpadon a védjegyévé váltak. Ehhez jött még a banda deviáns stílusa, McLaren elképesztő marketingfogásai, és az olyan világsikerű dalik, mint a God Save the Queen vagy az Anarchy in the UK, és a tagok máris II. Erzsébet előtt játszottak.

A tagok hamar megszerették Sidet, és jó barátok lettek. Ezzel párhuzamosan a bandatagok Sid anyjához, Ann McDonaldhez is közel kerültek. Afféle anyafigurává vált a számukra. Az nyilvánvaló volt számukra, hogy ez nem egy normális "anya-fiú kapcsolat". Csak úgy emlegették őket, mint Sid és Ann. A nő egyáltalán nem volt gondoskodó anyja Sidnek, mivel még arra is túl éretlen volt, hogy magára vigyázzon. Barátként és lakótársként tekintett a fiára, ezért mindenben szabadkezet adott neki. Arra is volt példa, hogy együtt drogoztak.

afc-178587.jpg

A pedagógusok, a pszichológusok és a szociális munkások egyet értenek abban, hogy a gyereknevelés ezen módja nem normális. A gyerekeknek szükségük van egy szülői mintára, aki gondoskodik róluk és példát mutat. Ennek hiányában a fiatalok elkallóhatdnak és nagyon könnyen rossz útra térhetnek. Ha a gyermek felnő, az elhanyagolás okozta traumát sohasem lehet többé pótolni.

Sid esetében is ez történt. Az anyja nem volt képes jó anyjává válni, az apja pedig lelépett. A fiú jószerivel szülői felügyelet nélkül nőtt fel, drogosok között töltötte gyermekkorát, és nagyon sok egyértelmű erkölcsi és társadalmi norma nem rögzült benne. Ez ugyan példaképpé tette a punkok számára, azonban legbelül Vicious komoly lelki problémákkal küzdött.

Ez hamarosan a viselkedésére is kihatott. Sid egyre mélyebbre merült a drogok világában, és erőszakossá vált. Rátámadt az NME újságírójára, Nick Kentre, illetve megfenyegette Bob Harris DJ-t. Sid tanúja volt annak, ahogy Johnny Rotter, a barátja vagdossa magát és cigarettákat nyom el a saját karján. A fiúnak tetszett az öncsonkítás, és hamarosan túlszárnyalta mesterét. Sid nyilvánosan is kész volt farcolni, sokszor a koncertjein eltört egy üvegpoharat é az üvegszilánkokkal tett kárt magában.

pay-sid-vicious.jpg

Sid esetében a legnagyobb baj az volt, hogy nem egyszerűen a figyelemért vagdosta magát, mint a farcolók nagy része. Sid a lelki fájdalmát akarta elnyomni a fizikai fájdalom okozásával. Ez rövid távon hatásos, és míg a vágott sebei fájtak és véreztek, nem gondolt a depressziójára. Azonban amikor a sérülések begyógyulnak, és a testi fájdalom elmúlik, a szomorúság visszatér, és az elkövetőnek ismét kárt kell tennie magának. Ez hosszú távon függőséget okoz. Sid azonban nem volt hajlandó orvoshoz fordulni a depressziójával, a barátai és a többi bandatag pedig azt hitte, csak szórakozik. Ann, az anyja pedig még most sem lépett közbe.

Míg édesanyja együtt züllött le a fiával, Sidnek megjelent egy új nő az életében. A fiatalember 1977 márciusában találkozott először rajongójával, a 18 éves Nancy Spungennel. A lány amerikai volt és zsidó származású. Nancy-nek nagyon magas volt az IQ-ja, ennek ellenére már kisgyermekkorától fogva. Bár törvénytisztelő, középosztálybeli környezetben nőtt fel, a fiatalkora még Sidénél is zűrösebb volt. Kislányként bántalmazta a húgát, és később az anyját is. Bár jól tanult az iskolában, 11 évesen már kirúgták onnan magatartási problémái miatt. Bentlakásos iskolába került, de 14 évesen megszökött. Egy évvel később már vagdosta magát. 

Mindezek ellenére a középiskolát már nagyon jó eredménnyel fejezte be, és felvették a Coloradói Műszaki Egyetemre. Azonban amikor kirúgták innen marihuána birtoklása miatt, végleg rossz útra tért. Kitiltották Colorado államból, New Yorkba szökött, és sztriptíztáncosnőként kezdett dolgozni. Végül prostituált lett, és híres zenészekkel ismerkedett. Amikor a Sex Pistols New Yorkba ment turnézni, Nancy velük is jóban lett, és gyógyszereket adott nekik. Nancy rajongott a bandáért, és amikor a tagok visszamentek Londonba, oda is követte őket. 

article-1127035-001070b700000258-246_468x507.jpg

A nőről mindenki tudta, hogy mennyire zűrös, és azt is, hogy a szexből él. Ezt ő sem titkolta. A nő le akart feküdni Johnny Rottennel, de az nem viszonozta érzéseit. Ekkor figyelt fel Sid Viciousre. Sidnek addig még sosem volt kapcsolata egy ilyen vad nővel, de Nancy tudta, hogy mit akar. Sid barátai és a Sex Pistols tagjai szerint Spungen a kapcsolatuk elején egyszerűen megerőszakolta Vicioust. A tanúk ezt egy interjúban kerek-perec kijelentették. És tényleg ezt a szót használták, "megerőszakolta".

De Sid benne volt a játékban. Összejött a megrontójával, és együtt keményen heroinoztak. A fiatalok elválaszthatatlanok voltak, és remekül kiegészítették egymást. Mindketten drogoztak, mindketten farcoltak, mindketten gyűlölték a normál társadalmat. De míg Sidet a gyermekkori elhanyagolás és a drogok tették veszélyessé, Nancy-t valami sokkal mélyebb. Spungen anyja, aki később egy könyvet is írt lánya életéről, érthető magyarázatot adott a lánya viselkedéséről. Kiderült, hogy a lány nyaka köré tekeredett a köldökzsinór, amikor megszületett, és ez a későbbiekben nagyon súlyos viselkedészavazt okozott nála. Kisbabaként rengedett sírt, sőt, egész nap csak visított. Végül három hónapos korában barbiturátot írt fel neki az orvos, ami hosszú távon tovább rombolta a személyiségét. Nancy 15 éves volt, amikor skizofréniát diagnosztizáltak nála.

sid_and_nancy.jpg

Nancy nagyon rossz hatással volt Sidre. A srác már nem jelent meg a próbákon, és egész élete a drogok körül forgott. A bandatagok próbálták távol tartani a basszusgitárosukat a drogoktól, ezért McLaren Hollandiába küldte a bandát turnézni. Mint kiderült, ez pocsék hely volt ara, hogy Vicioust távol tartsa a kábítószerektől, ráadásul a fiú alig várta, hogy Nancy-vel lehessen. Amikor hazatértek Angliába, McLaren új tervet dolgozott ki. Ő és a tagok egy este elrabolták és egy kocsi csomagtartójába tuszkolták Nancy-t. Egy távoli helyre akarták vinni, ahonnan nem talált volna vissza, és így elszakad Sidtől. Azonban Spungen útközben valahogy kiszabadult a csomagtartóból, és elmenekült. Végül 1978 januárjában a Sex Pistols feloszlott.

Sid New Yorkba ment a barátnőjével, ahol szólókarrierbe kezdett. Nacy lett az ő "managere", ugyanakkor annyi volt csak a dolga, hogy heroint szerezzen, és azzal tömte a fiúját. Vicious egy Kansas City nevű bárban lépett fel ezután, de már sohasem lehetett régi önmaga. Egyre többször vagdosta magát, és minden gondolata a heroin körül forgott.b265736024133cbb5ea219090165a4e6--celebrity-mugshots-punkrock.jpg

Aztán 1978. október 12-én Nancy-t holta találták a Siddel közös hotelszobájuk fürdőhelyiségében. Hasba szúrták. Sidet, aki valószínűleg egy drogos veszekedés során szúrtate meg a lányt, azt állította, hogy semmire sem emlékszik. 10 nappal később majdnem megölte magát. Miután kiderült, hogy az ő kése volt a gyilkos fegyver, a fiút december 9-én letartóztatták. A börtönben Sid rengeteget szenvedett az elvonási tünetektől és a többi rab erőszakoskodásától. Fiatal celebecske volt, ráadásul a vékony alkata és a különösen hosszú lába nem tette őt túl férfiassá. Könnyű préda volt a zuhanyzóban...

Azonban 55 nap börtön után Sidet óvadék ellenében elengedték, és '79. február 1-én szabadult. A barátai és az anyja utána mentek New Yorkba, hogy támogassák és megünnepeljék a szabadulását. Ann hozott neki drogot, de mivel az általa hozott adag pocsék minőségű volt, az egyik barátjától Sid több anyagot két. Azonban a második adag heroin sokkal tisztább volt, és ezt Sid nem tudta. Azon az estén Sid többször is belőtte magát a barátai és a barátnője, Michele Robinson társaságában (az övé volt a lakás, ahol mindez történt).

Azonban az éjszaka Sid csúnyán túladagolta magát, és majdnem belehalt. A barátai végül újraélesztették, majd hajnalban elmentek. Michele és Ann megígérték, hogy vigyáznak r. Azonban a félholt Sid közben újabb adagot követelt. ő nem tudta beadni magának, mert túl gyenge volt, a barátnője pedig megijedt, és riasztotta Annt. Ann kettesben maradt Siddel, és megnyugtatta a fiút. Ezután Vicious elaludt. De reggel, amikor Michele fel akarta ébreszteni, az nem ébredt fel. Herointúladagolás végzett vele.

0f9bf0e51eb5204bad86a56e583618ea.jpg

Nem tudni, hogyan történt a baleset. Talán egy előző adag fejtette ki a hatását. Talán a hirtelen felhalmozódás ölte meg. Azonban néhány szakértő mást tesz felelőssé a halála okául. Szerintük az anyja adta be neki a halálos adagot. Erre bizonyítékuk is van, és állítólag a nő be is vallotta a gyilkosságot egy újságírónak.Arra hivatkozott, hogy már nem bírta tovább nézni a fia szenvedését, és félt attól, hogy az vsszakerül a börtönbe, ha bűnösnek találják Nancy halálában. Az igazság azonban már sohasem fog kiderülni. Ann pár évvel később követte a fiát a halálba.

Pár nappal később Sid farmerzsebébe találtak egy írott vallomást. Ebben már arra utal, hogy meg fogja  ölni magát. Állítólag még Nancy-vel egyezett meg a közös öngyilkosságban. Azt is kérte, hogy együtt temessék el őket, de erre nek kerülhetett sor. Sungent a zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra, és Sid nem zsidóként nem mehetett mellé. A legenda szerint azonban Vicious anyja és barátai elhamvasztatták a fiút, és a porait Nancy sírjára szórták.

A bejegyzés trackback címe:

http://killergoth.blog.hu/api/trackback/id/tr4012675257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2017.07.20. 10:13:28

Ez érdekes írás, de találtam egy kis hibát:
"Nancy-nek nagyon magas volt az IQ-ja, ennek ellenére már kisgyermekkorától fogva."
Hiányzik a mondat vége.

Udo von Schmetterling 2017.07.24. 22:32:42

Ezt a wikipedia -ról másoltam,de ha jól rémlik,akkor a Fehércsíkláz -ban is megtalálható ez a sztori:

"Egyszer megkérte Lemmyt, hogy tanítsa őt meg – „Nem tudok basszusgitározni”, mondta, erre Lemmy a következőt válaszolta: „Tudom”. Egy későbbi interjú során, amikor megkérdezték Lemmyt, hogy igaz-e ez a történet, Lemmy igennel válaszolt és megjegyezte: „Amikor meghalt sem tudott basszusgitározni”

Első Általános Bizonytalanító 2017.09.17. 19:49:43

Azért publikálás előtt át kéne nézni ezeket a cikkeket, mert rengeteg az elírás, kihagyott szó, elharapott mondatvég és elütés.