A sorozatgyilkosok blogja

KillerGoth

Egy nő tervelte ki a skót történelem legvéresebb mészárlását

2017. július 10. - Jack Hate

Skóciát sokáig Európa egyik legszebb tartományaként emlegették, ezt a helyet mind a mai napig hazafias, büszke nemzet lakja. Azonban közöttük is akadnak kivételek, akiket az emberek általában nem jó szájízzel emlegetnek. Edith McAlinden ilyen ember volt. A neve mára olyan fogalommá vált országában, mint nálunk Pándy András vagy Báthory Erzsébet. És ki is érdemelte ezt a fajta reputációt. Edith McAlinden (1.kép) volt a hírhedt "Vér Háza-gyilkosságok" elindítója.

edith-mcalinden-1.jpg

Hősnőnk nyomorban nőtt fel egy alkoholista család gyermekeként. Habár okos volt és színes egyéniség, soha nem volt esélye kilépni ebből a környezetből. Korán inni kezdett, méghozzá rengeteget, és már kamaszként lopásokba, prostitúcióba, illetve rablásokba keveredett. Harmichat éves korára már egy alkoholista hajléktalan lett belőle, aki ki-be járt a börtönből, és képtelen volt gondoskodni magáról. Azonban még mindig intelligens és ravasz maradt, ráadásul használta is az eszét. Megtanulta, hogy hogyan manipulálja az embereket, és bárkit, különösen a férfiakat kénye-kedve szerint irányítani tudott. Tudta, hogyan érje el a célját, és hogy hogyan altassa el a pánikot.

De még ördögi tehetsége sem volt elegendő ahhoz, hogy ellássa magát. A glasgowi nyomornegyed, Crosshill egyig tipikus, de jelenéktelen figurája lett. A fő gond pedig az volt hogy még a fiának, a 17 éves Johnnak is a gondját kellett viselnie. Mivel a nő börtöntöltelék volt, a fiú a fél életét nevelőintézetekben töltötte. Idővel mégis sikerült barátokra lelnie, köztük a legjobban a 16 éves Jamie Gray-jel került a legszorosabb kapcsolatba. Hozzá hasonlóan Jamie is zűrős családból származott, és ő is a lepukkant Crosshill negyedben nőtt fel. A két nehézsorsú fiú szinte minden idejét együtt töltötte, és mindketten csodálták John anyját, Edithet. Bármilyen rosszul is nevelte a nő a fiát. Furcsa lehet, de igaz. Candice DeLong FBI profilozó ezt így indokolta meg: "Az anyáknak - függetlenül attól, hogy jó anyák-e - hatalmas befolyásuk van kamaszkorú gyerekeikre.". 

Azonban Edith ismét bajba került. Súlyos testi sértésért kilenc hónap börtönre ítélték. A rácsok mögött kemény elvonókúrának vetették alá, de úgy tűnt, ez nem ért célt. Amikor 2004. szeptember 16-án, egy vasárnapi napon kiengedték a börtönből, első útja egy crosshilli kocsmába vezetett, ahol Edith törzsvendég volt. Itt ismét találkozott régi szeretőjével, a 42 éves David Gillespie-vel (2.kép) és annak 67 éves ivócimborájával, Ian Mitchellel (utóbbit Edith csak "Pops"-nak becézte). A három jóbarát hatalmas ivászatba kezdett, ráadásul, mivel Edith addig kilenc hónapig nem ivott egy kortyot se, nála sokkal jobban beütött az alkohol. A trió zárásig a kocsmában maradt, majd együtt felmentek Ian lakására, hogy ott folytassák a mulatozást.

david-gillespie.jpg

Egy ideig minden jól ment. Ittak, nevettek, nagyon jól szórakoztak. Edith szót tudott a férfiakkal, így ők itták minden szavát. Azonban hajnalban David és McAlinden valamin összekapott. Azt már sohasem fogjuk megtudni, hogy mi volt a félreértés oka, de az biztos, hogy a nőt valami nagyon feldühítette. Egyszerűen kiballagott Ian konyhájába, felkapott egy nagy onyhakést, visszament a férfiakhoz, és kétszer megszúrta Gillesbie-t. A szúrások a férfi egy-egy combját érték, így az nem tudott elmenekülni. A helyszínen elvérzett, és Ian mindez Ian szeme láttára történt fel. Miután a férfi és a gyilkos is felocsúdott az első sokkból, Edith kijelentette, hogy hoz segítséget. A nő annyira erősen befolyásolni tudta Mitchellt, hogy az nem ment el, nem is hívta a rendőrséget, hanem a helyszínen megvárta McALindent.

A nő hamarosan vissza is ért, és magával hozta John McAlindent és a barátját, Jamie Grayt is, hogy segítsenek neki eltüntetni Gillesbie holttestét. A nő arra kérte a riadt Iant, hogy menjen le, és fizesse ki a taxit. A férfi engedelmeskedett, még mindig nem menekült el. Pedig jobban tette volna. Edith ugyanis nem a hullától akart megszabadulni, hanem őtőle. Csak azért, hogy ne maradjon szemtanú. És az egészből a férfi nem sejtett semmit, hanem visszament a lakásába, ahol a nő agyon szúrta. Ezután két kamasz rátámadt. Használtak üveget, övet, golfütőt, és végül baltát is. Alig pár perc alatt halálra verték az ártatlan férfit.

 

Az eredmény: két halott férfi, két kamaszból pedig gyilkos lett. De még mindig nem volt vége...

Ian már jóval a gyilkosság előtt albérlőt fogadott a lakására a 71 éves Tony Coyle személyében. A férfi aznap éjszaka távolt volt, de hajnalban haza szeretett volna menni. Edith azonban ne számolt az albérlővel. Alighogy a trió lemészárolta Ian Mitchellt, Mr. Coyle belépett a bejárati ajtó, és látta a véres jelenetet. Még volt annyi ideje, hogy bezárkózzon a szobájába, de többet nem tudott tenni. Balszerencséjére a két kamaszfiú a gyilkos fegyverek mellett egy fúrót is hoztak magukkal. John kifúrta az ajtaja zárát, miközben a szegény öreg csak várta a halált. Képzeljék el, hogy mit érezhetett az öregúr, amikor már világosan tudta, hogy meg fog halni. Végül az ajtó kinyílt, Jamie Gray pedig berontott, és a golfütővel agyon verte a férfit. Addig még csak nem is ismerte áldozatát, nem is gyűlölte, de Edith pár méterrel arrébb figyelte őt, és ő elvárta, hogy öljön.

Miután az utolsó áldozat is életét vesztette, McAlinden hazaparancsolta a fiúkat. Ő a helyszínen maradt, a konyhában vizet forralt, és a még forrásban lévő vizet a holttestekre locsolta. Így ellenőrizte, hogy van-e bármilyen reakció. Ez a fajta elővigyázatosság arra utal, hogy a nő hideg fejjel számolt, és arra hogy nem érdekelte, mennyit szenvednek az áldozatai. Nem valószínű, hogy szadista lett volna, de az biztos, hogy a velejéig pszichopata volt.

ian-mitchell.jpgtony-coyle.jpg

Ian Mitchell és Tony Coyle, akik egy rémálomba sétáltak bele

Két órával az utolsó gyilkosság után . ez olyan hajnali három óra körül lehetett - Edith átszaladt egy szomszédhoz, James Sweeney-hez, és együtt felhívták a rendőrséget. Amikor a csillagosok kiérkeztek, a nő még mindig Mitchell lakásában volt. Zokogott, és hisztérikusan előadott egy történetet egy férfitámadóról, aki egyenként lemészárolta az áldozatokat. Azt hitte, hogy manipulációs képessége most is segít rajta, de szerencsére tévedett. A rendőrök nem hittek neki, és még aznap, október 17-én letartóztatták. A helyszínelők - akik addig még nem találkoztak ilyen szintű erőszakkal - arra a következtetésre jutottak, hogy a nő nem egyedül cselekedett, hanem még legalább két erős férfi segíthetett neki. Ezt a kiömlött vér mennyiségével indokolták. Állításuk szerint annyi vér folyt ki a helyszínen, amennyi már a bizonyítékokat veszélyezteti és amennyi ellehetleteníti a bűncselekmények rekonstrukcióját.

Eleinte még senki sem sejtette, hogy kik lehetnek a bűntársak, de aztán a szerencse a nyomozók mellé állt. Fülest kaptak, miszerint John beszélt barátainak a gyilkosságokról, és amikor a rendőrök megvizsgálták a fiút, megtalálták nála és Jamie Graynél is a véres ruhákat. Két héttel a mészárlás után őket is letartóztatták. A vád dolgát az is megkönnyítette, hogy Edith levelet küldött a fiának a börtönben, és azt írta, hogy ne mondjon el semmit senkinek. Az ügy gyerekjáték volt.

edith-mcalinden-2_1.jpg

Az elkövetők: Edith McAlinden (36 éves), John McAlinden (17 éves) és Jamie Gray (16 éves)

Eleinte mindhárom vádlott ártatlannak vallotta magát. Azonban amikor 2005-ben sor került a tárgyalásukra, az ügyészség levetített egy a helyszínen készült videót. Az embereket megdöbbentette, amit láttak: szétszabdalt holttestek, vér az összes falon (még a plafonon is!), agyvelő és szövetek mindenfelé, felborított bútorok és véres lábnyomok. Mint egy élethű horrorfilm. Annak a videónak nagy hatása volt, a nyilvánosság elkeresztelte azt a helyet a "Vér Házának", a triót pedig kikiáltották Skócia legkegyetlenebb gyilkosainak - úgy vélem, joggal. A vádlottakra szintén hatott a felvétel, és mindhárman bűnösnek vallották magukat a gyilkosságokban.

John McALindent és Jamie Grayt végül 2005. júniusában elítélték Ian Mitchall és Tony Coyle haláláért. Mindketten életfogytiglani börtönt kaptak,  amelyből legalább tizenkét évet le kell ülniük. Június 29-én Edith McAlinden is sorra került, de neki csak David Gillesbie halálért kellett felelnie. Őt is életfogytiglani börtönre ítélték, de nála a kötelező minimum tizenhárom év. 2018-ban szabadulhat először, feltételesen. Mind a mai napig Skócia leggonoszabb nőjének tartják, ebben még a neves nemzetközi kriminológusok is egyet értenek.

A bejegyzés trackback címe:

http://killergoth.blog.hu/api/trackback/id/tr3212655637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.