Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A sorozatgyilkosok blogja

KillerGoth

KillerGoth

Érdekességek a halálbüntetés történelméből

2017. április 21. - Jack Hate

A történelem kezdete óta az emberek a lehető legjobban megbüntetni a társadalom ellenségeit. Ennek egyik ősi eszköze a halálbüntetés, az igazságszolgáltatás legszigorúbb formája. Az ókori egyiptomiak megkövezéseitől a modern amerikai államok méreginjekcióiig a kivégzések történelme igen széleskörű. És minden másnak, ennek a történetnek is vannak sötét foltjai és hullámvölgyei. Ebben a cikkben összefoglaltuk a legérdekesebb, illetve a legbizarrabb történeteket.

electric_chair_at_sing_sing-noborder.jpg

Nem volt kifizetődő

Úgy vélem, hogy a történelem legszörnyűbb kivégzési módja az ókori görög vívmány, a bronzbika. Ez egy bika alakú bronztartály, melybe elhelyezték az elítéltet. Ezután tüzet gyújtottak alatta, és élve megfőzték a szerencsétlent. A szörnyű szerkezetet egy szicíliai városállamban, Akragaszban találta fel a neves bronzműves, az athéni származású Perillosz. A megrendelő a polisz uralkodója, Phalarisz volt, aki messzeföldön hírhedt volt a kegyetlenségéről. A férfi nem egyszerűen keménykezű volt, hanem egyenesen szadista, ez vezette a bika ötletéhez is. Phalarisz elvetemültségét jól mutatja, hogy miután a szerkezet elkészült, először magát, Perilloszt küldte a bikába. Persze ez nem maradhatott büntetlenül. Évekkel később egy felkelés megbuktatta Phalariszt, és ő maga is a bronzbikában végezte. 

2015072049.jpg

A legenda szerint hasonlóképpen Joseph Ignace Guillotin francia orvos is, aki a guillotine (nyaktiló) feltalálójaként vonult be a történelembe. Állítólag a humánus és nagynevű tudós maga is saját találmányának az áldozata lett a jakobinus diktatúra idején. Azonban ez a népszerű elmélet nem állja meg a helyét. Egyrészt nem maga a doktor szerkesztette meg a nyaktilót. Neki az az érdeme, hogy 1789-ben javasolta a nemzetgyűlésnek egy fájdalommentes kivégzőeszköz használatát. A feltaláló személye nem ismert. Ráadásul írásos dokumentumok bizonyítják, hogy az orvos nem lett a halálbüntetés áldozata.

Amikor nem működik a dolog...

A halálbüntetési rendszerben is adódnak kisebb-nagyobb hibák. A legnyilvánvalóbb baklövés az, ha az elítélt túléli a dolgot. Ilyen volt például az angol John Lee, egy inas, aki állítólag agyonütötte a munkaadóját és elvágta a torkát 1884-ben. Egy évvel később háromszor is megpróbálták felakasztani, de a csapóajtó, amin az elítéltnek le kellett volna esnie, sosem működött. Mivel az ügy amúgy is vitatott volt, Lee büntetését életfogytiglani börtönre enyhítették. 1907-ben szabadult, majd Amerikában családot alapított. Soha többé nem vétkezett. 1933-ban hunyt el, természetes halállal.

Hasonlóképpen járt az ohiói Rommel Broom. Az afroamerikai férfit egy 14 éves lány elrablásáért, megerőszakolásáért és megöléséért ítélték jogerősen halálra. 2009. szeptember 15-én kellett volna neki beadni a halálos injekciót. Csakhogy az amerikai törvények tiltják a szakképzett orvosi személyzet bevetését a kivégzőkamrában, így a kivégzés feladata a börtönőrökre hárul. Ők azonban sokszor nincsenek tisztában az intravénás injekciók beadásának szabályairól. Rommel Broom esetében is ez történt. A kivégzőtisztek összesen tizenegy helyen szúrták bele az injekciós tűt a nyakán, a könyékhajlatain, a csuklóin a bokáin. Broom saját maga is segédkezett nekik, az oldalára feküdve próbálta meg kitágítani az ereit. Ám végül feladták, és Broomot visszavitték a siralomházba. Jelenleg is ott él, és az ügyvédei szerint senkit sem lenne szabad kétszer kivégezni.

second-execution_0.gif

Out of order

De ha az elítélt ténylegesen meg is hal, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a munka el van végezve. A történelem szinte minden kivégzési módjánál fennáll a hiba veszélye, mely irtózatos fájdalmakat okozhat az elítéltnek. Stuart Mária skót királynő nyakára 1587-ben háromszor is rá kellett csapni a bárddal, mire sikerült végre megölni. A 22 éves náci felügyelőnő, Irma Grese 1945-ös felakasztása során túl rövid volt a kötél, emiatt a lány négy percig lógott a levegőben, mire megfulladt. Az sem példanélküli, hogy a kötél túl hosszú, így az lefejezi az áldozatot. Amikor Pedro Medinát 1997-ben Floridában villamosszékbe ültették, a férfi feje felgyulladt, és a teste füstölgött, így gyakorlatilag halálra égett. Az oklahomai Clayton Lockett méreginjekcióját fel kellett függeszteni, mert az áldozat nem aludt el és halt meg a méregkoktéltól. Elengedték, de 47 perccel később meghalt. A gázkamra legnagyobb hátránya az, hogy az elítélt sokszor ösztönösen visszatartja a lélegzetét, ezzel fokozva a saját szenvedését.

Amit szabad Jupiternek...

Az évek során felmerült annak a problémája is, hogy egy jogállamban nem végezhető ki akárki. Míg Sztálin engedélyezte a halálbüntetés kiszabását a 12 éves gyereknek is, addig 1786-ban Amerikában is kivégeztek egy 12 éves indiánlányt, a gyilkos Hannah Ocuisht. Ezzel szemben a 60 éves sorozatgyilkosnál, Dorothea Puenténél, vagy a 81 éves hazudozónál, Jean Allennél fel sem merült a halálos ítélet kiszabása.

hannahoccuish.jpg

A kor mellett az elmeállapot is jelentős tényező lehet. Míg a Harmadik Birodalomban még irtották a szellemi fogyatékosokat és kihasználták az elmebetegeket, addig a sorozatgyilkos gyermekmolesztálót, Debra Brownt az alacsony IQ-ja, a családirtó Michael Owen Perry-t pedig a skizofréniája mentette meg a kivégzéstől. Ezzel szemben a bipoláris Nathan Dunlap, illetve a Borderline-személyiségzavarban szenvedő Christa Pike jelenleg is a siralomházban várnak a kivégzésükre.

A feminizmus a halálos ítéleteknél is érezteti hatását. Míg 1976 óta az USÁ-ban több mint másfélezer férfit végeztek ki, a nőknél ez a szám mindössze 16. A gyengébbik nemre csak ritkán szabnak ki ilyen súlyos büntetést, ráadásul náluk sokkal gyakrabban változtatják az ítéletet időközben életfogytiglani börtönre.

A bejegyzés trackback címe:

https://killergoth.blog.hu/api/trackback/id/tr2612444503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása